Tévhitek az ivartalanítással kapcsolatban

 

„Az ivartalanítástól megváltozik a kutya természete.”

Az ivarérett kutya alaptulajdonságai nem változnak meg a műtétet követően. Ha ivaréretté válás előtt sor kerül a műtétre, pozitív változásokra számíthatunk: csökken az állat csavargási kedve, ezáltal kisebb a kockázata, hogy közlekedési baleset áldozatává váljon, továbbá az állat agresszióra való hajlama is kisebb mértékűvé válik.

 

„Majd elzárjuk a párzási időszakban“

A párzási időszakban olyan erős a kutyákban a szaporodási ösztön, hogy szinte bármire képesek, tehát akárhonnan kiszabadulnak, és elkóborolnak.

 

„A szuka kutyát legalább egyszer meg kell elletni ivartalanítás előtt.“

Annak ellenére, hogy semmilyen gyakorlati tapasztalat nem támasztja alá ezt a nézetet, sajnos még mindig nagyon sok tulajdonos hisz benne.

 

„Az én pénztárcámhoz mérve drága a műtét.“

Ne feledjük, hogy az ivartalanítási műtét csupán egyszeri kiadás, amíg egyetlen alom felnevelése a gazdához jutásig sokkal nagyobb költségekkel jár. Nem is beszélve arról, hogy a párzási időszakban elcsavargó állatokat baleset érheti, illetve ha egymással összeverekednek, akkor annak is lehetnek plusz orvosi költségei.

 

„A kölyköknek biztosan jó helyük lesz, máris akadt jelentkező, aki egyet el is vinne.“

Egyet… Igen ám, de mi van azzal az öt, hét, esetleg tíz kiskutyával, akik egy ellés alkalmával születnek? Biztosak vagyunk abban, hogy mindegyiknek felelős gazdit találunk, olyat, aki egész életen át gondoskodik róla? Gondoljuk csak át: ugye nem szeretnénk, hogy később az általunk nevelgetett kis állat az utcán vagy a menhelyen végezze?

 

„El fog hízni”

A hormonális hatásoknak köszönhetően átalakul ugyan az anyagcseréjük, de ez nem jár feltétlenül együtt az elhízással. A kutyája változatlanul odafigyelést igényel, helyesen megválasztott étrenddel és sok mozgással nincs esélye a felesleges kilóknak.

 

„Nem veszem el tőle a szaporodás lehetőségét, mert ez nem természetes.”

Annak idején az sem volt természetes, hogy a kutyát háziasítottuk sok ezer évvel ezelőtt. Jobb életfeltételeket teremtettünk számára, mint amit a természetben talált volna, ez természetesen több kutya megszületését jelentette. Mivel ezt mi magunk tettük lehetővé, így ennek a problémának a megoldásáért is mi vagyunk a felelősek.

 

„Szeretnénk tőle egy kölyköt, amely hasonlít rá.”

Arra, hogy az utódok közül valamelyik - akár csak külsőleg is - hasonlítson mostani kedvencünkre, nagyon kevés az esély.

 

"Legalább élvezze." vagy "Érezze át az anyaságot."

Az állat ivartalanítva nem érzi magát csökkentértékűnek és nem is fosztjuk meg semmiféle örömtől - hiszen sem a párosodáshoz, sem az anyasághoz nem fűződnek érzelmeik. Számukra a párosodás, a szaporodás csupán egy ösztön, ami semmiképpen sem keverendő össze az igazi "szerelemmel".

Az 1998. évi XXVIII., az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény és végrehajtási rendeletei értelmében a tulajdonosnak állampolgári kötelessége, hogy gondoskodjon kutyájáról/kutyáiról. Mivel a kiskutyák is az Ön kutyájától származnak, így jogi értelemben azok is az Ön tulajdonát képezik. „Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.”

 

 

 

Az ivartalanítás előnyei

 

-Megszűnhet a rosszindulatú emlő-, méh-, petefészek-, illetve here-, mellékhere- és prosztata daganatok kialakulásának veszélye

-Elmaradnak az ivarzással járó kellemetlenségek (vérzés, elszökés, idegen kutyák), vagyis az ivartalanított kedvencek tartása kevesebb problémát okoz a családnak.

-Csökken a kóborlási vágy, a szexuális agresszivitás.

-Csökken a balesetből, verekedésből származó sérülések veszélye, a fertőző betegségekben való megbetegedések esélye.

-Megszűnnek a felfokozott izgalmi tünetek, viselkedési kellemetlenségek (vizelettel történő jelölgetések, nyüszítés, párzó mozgások a vendégek lábán stb.)

-Nem kell számolni a nem várt szaporulattal. Állatvédelmi szempontból pedig csökken a gazdátlan, kóborló, éhező és betegségeket terjesztő állatok száma.

 

Összességében elmondható tehát, hogy az ivartalanított állatok egészségesebben és évekkel tovább élnek, mint nem ivartalanított társaik.

Mielőbb ivartalaníttassa Kedvencét!