Táplálás

Hogyan válasszuk ki kedvenceinknek a helyes táplálékot?



Az elmúlt 10 évben Magyarországon is érzékelhető módon jelentősen megváltoztak az állattartási szokások. Előtérbe került a kedvtelésből tartott állatok szerepe a családokban. Kedvenceinket a régi időktől eltérően nemcsak bizonyos feladatok elvégzésére tartjuk, hanem szeretetet adni és szeretetet elfogadni tudó társainkként is. Ebben az időszakban az állatok tartására és védelmére vonatkozó jogszabályok, az állatorvosi diagnosztikai és terápiás módszerek, az állatok számára kifejlesztett újabbnál újabb gyógyszerek és oltóanyagok, takarmányok és a tápok is látványos fejlődésen mentek keresztül. Azt eldönteni azonban, hogy melyik a legjobb táp kedvencünk számára nem is olyan egyszerű. A TV, a rádió, az újságok vég nélkül ontják a hirdetéseket, melyek igyekeznek meggyőzni bennünket arról, hogy az adott cég tápja a legtökéletesebb, a lege­gészségesebb, és természetesen attól lesz kedvence a legvidámabb, a legboldo­gabb, a legnagyobb, a legellenállóbb. De mi is az igazság?

A kutya, macska tulajdonosok mindig jót akarnak kedvenceiknek, ezért etetésükre is remélhetőleg a legjobb tápot szeretnék kiválasztani. Nehéz a döntés, főleg, ha az állat gazdája nem képzett dietetikus, nem táplálkozás-szakértő, nem állatorvos, nem tanulta évekig az egészséges és a beteg állatok takarmányozástanát. Így a gazdák általában nem szakmai szempontok alapján döntenek. A legtöbbet hirdetett tápok neve ugrik be a vásárláskor, a szupermar­ketek polcain legnagyobb mennyiségben kipakolt tápokat veszik le, gyakran a legolcsóbb zsákok kelnek el leghamarabb.

A táp akkor jó, ha az állat mindenkori, aktuális tápanyag igényét minél jobban kielégíti. A tápanyag igényt pedig az állat nagysága (testmérete), kora (életszakaszok) és életmódja (aktív, vemhes, kövér, stb.) határozza meg.  Fontos az összetétel is. A kutyák és a macskák ragadozó állatok, nem növényevők, ezért állati eredetű fehérjékre van szükségük. A csomagoláson az összetevők között elsőként feltüntetett alapanyagból van a legtöbb, tehát hús alapú a táp, ha az összetevők listájában első helyen valamely állati eredetű összetevőt tüntetnek fel: pld. csirke, bárány, hal.  Az állati eredetű fehérjeforrások ugyan drágábbak, mint a növényi eredetűek, de kedvencünk hatékonyabban megemészti ezeket és az elfogyasztott táplálék jobban hasznosul (pl. kevesebb lesz az ürített bélsár mennyisége, szőrzet minősége javul).  Célszerű a száraz tápokat előnyben részesíteni, mert azok összetétele stabilabb, kevésbé romlandóak, felbontás után is hosszabb ideig elállnak, az állatok pedig szoktatás után ugyanolyan szívesen elfogyasztják, mint a konzerveket.

A különböző tápok árának összehasonlításakor a leggyakoribb tévedés általában az, amikor a zsákok árát hasonlítják össze. Az is megtévesztő lehet, ha a táp kilogrammonkénti árát hasonlítják össze: hiszen ugyanannak a kutyának, macskának az egyik tápból többet a másikból kevesebbet kell megennie ahhoz, hogy napi tápanyag és energia igényét kielégítse. Ezért mindig a napi etetési költségeket kell összehasonlítani! A drágább tápokból általában kevesebbet kell etetni, tehát a zsák tovább tart. Lehet, hogy egyszerre többet kell fizetni, de később kell újabb zsákot venni.

Sok gazda szerint fontos az állatok számára naponta változatos, mindig más táplálékot biztosítani. Valójában azonban, az állandóság fontosabb, hiszen ha na­ponta változtatjuk a tápot, azzal jobban terheljük a kedvenceink nagyon rövid emésztőrendszerét és válogatóssá tehetjük. Fontos szempont az is, hogy a tápnak milyen az íze, szereti-e az állat, szívesen fogyasztja vagy sem. Nem lehet azonban az íz az elsődleges választási szempont. Tudni kell, hogy – ugyanúgy, mint a humán élelmiszereknél – a tápok íze különböző ízjavító adalékokkal fokozható, így akár a gyengébb minőségű tápok is könnyen ízletessé tehetők pld. konyhasó vagy zsír hozzáadásával.

A fentiek alapján a tápválasztásnál a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

1.       Napi etetési költséget hasonlítsuk össze: NE a zsák árát, vagy a táp kg-onkénti árát!

2.       Napi adag: a kisebb napi etetendő mennyiséget részesítsük előnyben

3.       Összetevők: a csomagoláson az első helyen állati eredetű fehérje alapanyag szereplejen!

4.       Életkornak, testméretnek, életmódnak megfelelő tápot válasszuk!

 

Szolgáltatások

 • állatútlevél kiállítás
 • ambuláns betegellátás
 • belgyógyászat
 • bőrgyógyászat
 • epilepszia szakrendelés
 • egzotikus állatok ellátása
 • fogászat
 • geriátriai vizsgálatok
 • mikrochip beültetés
 • röntgen diagnosztika
 • sebészet
 • szemészet
 • szülészeti ellátás
 • ultrahang diagnosztika
 • védőoltások

Állatorvosi ügyelet

A pécsi éjszakai, hétvégi állatorvosi rendelői ügyelet a 06-30-970-54-19-es számon hívható. Ezen a számon az éppen aktuális (hetenként változó) ügyeletes állatorvosi rendelő érhető el.

Nyitva tartás

A rendelő nyitvatartási ideje:

  - hétfőtől péntekig:
    9-11, 16-18.30-ig
 

A rövidebb várakozási idő érdekében kérjen időpontot!

Előzetes megbeszélés esetén a rendelési időn kívül is fogadjuk kedvencét!