Karácsonyi veszélyek

 

A tél beálltával és a karácsonyi ünnepek közeledtével megszaporodnak a kutyákat és a macskákat fenyegető veszélyek. Sokszor nem is gondolná az ember, hogy mennyi mindenre kell ilyenkor odafigyelni, hiszen veszélyforrást jelenthetnek bizonyos élelmiszerek, vegyszerek vagy maga a karácsonyfa is. A legfontosabb tudnivalók a következők:

Az élelmiszerek közül elsőként a csokoládét kell megemlíteni. A csokoládéban található anyagok (teobromin, koffein) remegést, hiperaktivitást, felgyorsult érverést, hányást, hasmenést okozhatnak.  A keserű csokoládé nagyobb veszélyt jelent, néhány tábla elfogyasztása egy kisebb testű kutya esetében elhulláshoz is vezethet. Ha mindenképpen csokoládéval szeretne kedvencének kedveskedni, akkor inkább tejcsokoládét adjon neki, de abból is csak kis mennyiséget. Bizonyos szőlőfajták és az abból készült mazsola hatására kutyákban, ritkábban macskákban veseelégtelenség alakulhat ki. A lenyeléstől számítva néhány órán belül nyálzás, hányás, hasmenés, levertség, izomremegés, fokozott vízfogyasztás és vizelés léphet fel. Nem minden kutyában és macskában alakul ki a betegség a szőlő vagy a mazsola elfogyasztása után, ennek ellenére érdemes elővigyázatosnak lenni ezeknek az élelmiszereknek az etetésével. A karácsonyi ételeink közül problémát jelenthetnek a zsíros, sós ételek, amelyeket kedvencünk szívesen és jóízűen elfogyaszt, de ezek gyomorrontást, hányást, hasmenést okozhatnak.  Hasonló tünetek alakulhatnak ki, ha állatunk hozzáfér a karácsonyi maradékokhoz, romlott ételekhez, konyhai hulladékhoz, amelyektől komolyabb ételmérgezést, fertőzést is kaphatnak. Figyeljünk rá, hogy ezekhez ne juthassanak hozzá!

A különböző élelmiszereken kívül veszélyforrás lehet maga a karácsonyfa is. A díszek, különösen a gömbdíszek összeroppantva éles üvegdarabokra törnek és sérüléseket okozhatnak a szájüregben, bélben, vagy a bőrön. A karácsonyfaégőkhöz használt drótok elrágása áramütéshez, égési sérüléshez, a lakásban pedig zárlathoz vezethet.  A szaloncukrok alufólia borítása nem emészthető, így lenyelése következtében bélelzáródás is kialakulhat. A szaloncukrokat felfüggesztő fém drótok lenyelése szintén súlyos problémákat vonhat maga után.

A téli időszakban folyamatos veszélyt jelent a fagyálló folyadék, amely etilén-glikol tartalma révén halálos lehet kedvencünkre nézve. A folyadék édeskés íze miatt a legtöbb állat szívesen megkóstolja, kistestű állat esetén már néhány milliliter is elég a vesekárosodás kialakulásához, amely idejében történő beavatkozás nélkül a kutya vagy a macska életébe kerülhet.  Sose hagyja a leengedett vagy kifolyt folyadékot állata számára hozzáférhető helyen!

Az utak, járdák síkosságának megszüntetésére használt könnyen válthat ki bőrgyulladást kedvencünk talppárnáin és az ujjak közötti bőrterületen. Ezt megelőzhetjük, ha sétálás előtt zsíros kézkrémmel vagy kifejezetten erre a célra használt mancsápoló krémmel bekenjük állatunk talppárnáit és a sétáltatás után azonnal vízzel lemossuk a mancsait.

Szilveszterkor a sok petárda robbanás miatt az állatok gyakran pánikba esnek, akár el is szökhetnek ijedtükben otthonról. Ijedős állat esetén célszerű előre gondoskodni nyugtató hatású készítményekről, gyógyszerekről és a jól záródó kennelről, kerítésről.

Ha ezekre a veszélyekre igyekszünk odafigyelni és megpróbáljuk őket elkerülni, akkor biztosan boldog és békés karácsonyt tölthetünk el kedvenceink társaságában!

 

 

Szolgáltatások

 • állatútlevél kiállítás
 • ambuláns betegellátás
 • belgyógyászat
 • bőrgyógyászat
 • epilepszia szakrendelés
 • egzotikus állatok ellátása
 • fogászat
 • geriátriai vizsgálatok
 • mikrochip beültetés
 • röntgen diagnosztika
 • sebészet
 • szemészet
 • szülészeti ellátás
 • ultrahang diagnosztika
 • védőoltások

Állatorvosi ügyelet

A pécsi éjszakai, hétvégi állatorvosi rendelői ügyelet a 06-30-970-54-19-es számon hívható. Ezen a számon az éppen aktuális (hetenként változó) ügyeletes állatorvosi rendelő érhető el.

Nyitva tartás

A rendelő nyitvatartási ideje:

  - hétfőtől péntekig:
    9-11, 16-18.30-ig
 

A rövidebb várakozási idő érdekében kérjen időpontot!

Előzetes megbeszélés esetén a rendelési időn kívül is fogadjuk kedvencét!