Férgesség

 

Házikedvenceink (kutya, macska) leggyakoribb belső élősködői a galand- és a fonálférgek (orsó-, kampós-, ostorféreg), melyek a bélcsatorna különböző szakaszaiban telepednek meg.  A fertőzött állatok rendszeres féreg- és peteürítése veszélyt jelenthet a többi állat egészségére, valamint emberi fertőződés kockázatát is hordozza. Az, hogy kedvenceink bélsarában nem láthatóak a férgek még nem jelenti azt, hogy az állat nem is férges. Bélsárral sokszor csak a féregpeték ürülnek, melyek szabad szemmel nem észlelhetők.

                Fontos azt is tudni, hogy a férges állat legtöbbször nem mutat tüneteket.  Nagyfokú fertőzöttség azonban okozhat hasmenést, hányást, étvágytalanságot, lesoványodást, Különösen érzékenyek a kölyökállatok, melyekben megnagyobbodott, úgynevezett „pókhas”, súlyos esetben idegrendszeri tünetek (remegés, eszméletvesztés), tüdőgyulladás is megfigyelhető.

                Kedvenceink fertőződése féreg fajtájától függően többféleképpen történhet: közvetlen a petével szájon át (bélsár nyalogatása, megkóstolása az utcán), köztigazda állatok (egér, madarak, bolha, nyers hús) elfogyasztásával, születés előtt az anyaméhben, szoptatás alatt az anyatejjel, ritkán bőrön keresztül. Mi, emberek szájon át, ritkábban bőrön keresztül fertőződhetünk. Különösen veszélyeztettek a gyerekek, akik az állattal való játék, simogatás közben az állat szőrzetéről a rájuk tapadt petéket a kezükkel könnyen a szájukba vihetik.

 Hogyan előzhető meg állataink, saját magunk féregfertőzöttsége?

1.       Rendszeres, NEGYEDÉVENKÉNTI féregtelenítéssel.

2.       Megfelelő higiéniás rendszabályok betartásával: rendszeres alapos kézmosás, zöldségek és gyümölcsök megmosása.

3.       Kutyaürülék összetakarítása az állat tartózkodási helyén vagy sétáltatás alatt.

4.       Rendszeres bolhátlanítással. (Bolhák a galandférgek köztigazdái, állatok a bolhák szétrágásával fertőződnek!)

5.       Ne etesse kedvencét nyers hússal és zsigerekkel!